Vukovarski golubići

Dječji zbor „Vukovarski golubići“ počeo je sa radom u listopadu 2001. godine u sastavu tadašnjeg KUD-a „Dunav“, Vukovar, a sa željom da se prije svega nastavi tradicija zbornog pjevanja u gradu Vukovaru. Cilj je, između ostalog, bio pokretanje društvenih aktivnosti u gradu nakon povratka i organizacija rada sa djecom povratnicima u cilju kulturnog odgoja djece Vukovara. Od listopada 2011. godine Dječji zbor „Vukovarski golubići“ djeluje samostalno. Rad i djelovanje dječjeg zbora Vukovarski golubići financira se većinom iz proračuna Grada Vukovara, članarine i poneke manje donacije. Zbor nema svoj prostor, a aktivnosti se održavaju u unajmljenom prostoru u centru Vukovara.

Probe

Danas zbor okuplja djecu uzrasta od tri (3) do petnaest (15) godina i djeluje u dvije skupine; mlađi uzrast od 3 do 10 godina i stariji uzrast od 10 do 15 godina. Do sada je u članstvo zbora bilo uključeno više od četiri stotine djece, a danas zbor broji četrdesetak članova s područja Vukovara i okolice. Probe se održavaju dva puta tjedno. Voditelj zbora od osnutka do danas je Dubravka Lemac, magistar glazbene pedagogije (MA u Zagrebu), stalno zaposlena na radnom mjestu ravnateljice u osnovnoj školi Mitnica u Vukovaru.

Nastupi

Tijekom dvadeset godina, koliko zbor postoji i radi, ostvareno je više od četiri stotine i pedeset nastupa. Ovaj zbor, za koji možemo reći da su ponos Grada Vukovara, nastupa na gotovo svim važnijim proslavama u Gradu; na svečanostima proslave Dana grada, manifestaciji Svi zajedno hrvatsko naj, Etno sajmu, Festivalu cvijeća, prigodom Međunarodnog Dana Dunava, na gradskim proslavama blagdana sv. Nikole, tijekom Adventskih svečanosti, na brojnim božićnim proslavama, sportskim događanjima itd. Zbor, također, ostvaruje nastupe za različite udruge i tvrtke; Udruga branitelja Grada Vukovara, „Hrvatska žena“, „Vukovarske majke“, Udruga udovica domovinskog rata, Udruga roditelja poginulih branitelja grada Vukovara, Udruga Nijemaca i Austrijanaca, Udruga mentalno oboljelih, FINA, Europski dom u Vukovaru, Gradski muzej u Vukovaru, Hrvatski državni arhiv i drugi, a u nekoliko navrata sudjelovali su i na proslavama različitih prigoda Vukovarko-srijemske županije. Često ovaj dječji zbor uveličava različita događanja u vukovarskoj bolnici; kongres bolnica Hrvatske, stručni skup pedijatara Hrvatske, stručni simpozij „Ratna bolnica u Vukovaru“, otvorenja obnovljenih odjela u bolnici ili drugih zgrada i institucija u Vukovaru i slično, a vrlo rado se odazivaju pozivima za sudjelovanje na humanitarnim koncertima posebno onima za pomoć djeci i na različitim svečanostima za djecu poput izbora najklinceze županije, uručivanja donacija školama ili prigodnim darivanjima djece. Svaki nastup djeci je doživljaj. Uživaju svaki put kada nastupaju u svom gradu Vukovaru, a najviše vole putovanja i kada svoj grad mogu s ponosom predstaviti na nekom festivalu.

Posebno treba istaknuti sudjelovanje zbora na najznačajnijem Hrvatskom dječjem glazbenom festivalu koji se svake godine u mjesecu studenom održava u KD Vatroslav Lisinski u Zagrebu, jer nastup zbora na ovom festivalu podrazumijeva izbor nove autorske pjesme na natječaju od strane stručnog prosudbenog povjerenstva kojeg imenuje Hrvatsko Društvo Skladatelja, kao krovna i najznačajnija glazbena institucija u Republici Hrvatskoj. Vukovarski golubići na ovom festivalu sudjeluju od 2007. godine i njihov nastup uvijek bude posebno radosno istaknut i primljen.

Zbor nastupa i u televizijskim koncertima, a stalan je sudionik božićnog koncerta „Tiha noć u Vukovaru“ Hrvatske radio televizije. 2011. godine s ponosom su predstavili svoj grad na svečanom koncertu za Dan domovinskog ponosa u KD V. Lisinski i godinu završili sudjelovanjem na koncertu „Božić u Ciboni“ u Zagrebu. S ponosom ističu sudjelovanje u HRT-ovoj emisiji Branimira Bilića HRVATSKA ZA 5 18. studenog 2016. kada su pokazali da Vukovar živi i napreduje.
2013. godine s velikim zadovoljstvom u društvu velikih estradnih imena Vukovarski golubići sudjelovali su u programu Nove TV pod nazivom NOVA ZVIJEZDA EUROPE upriličenom za ulazak Hrvatske u EU.

Nagrade

Dječji pjevački zbor „Vukovarski golubići“ redovito sudjeluje na dječjim glazbenim festivalima u Republici Hrvatskoj i izvan RH. Tako je npr. u svibnju 2004. i 2005. godine sudjelovao na festivalu „Mali Brodfest“, a u srpnju 2004. godine na festivalu „Mali Split“ gdje je svojom izvedbom pjesme Za bake i djedove osvojio Nagradu skladatelja, a 2010. također na festivalu Mali Split sa pjesmom Pošalji SMS osvojili su zlatnu ribicu za sudjelovanje i Posebnu nagradu žirija i publike – zlatni privjesak (ribica) sa biserom. Radoznalom pjesmom koja govori o prijateljstvu 2011. dvije članice zbora osvojile su Prvu nagradu stručnog žirija na međunarodnom festivalu Linofest u Sarajevu. Pjesma za tatu 2013. godine osvojila je Treću nagradu stručnog žirija na međunarodnom festivalu Linofest u Sarajevu, a na istom festivalu 2015. Godine pjesma Duga osvojila je Drugu nagradu stručnog žirija . 2006. godine na dječjem glazbenom festivalu „Kukuriček“ u Đurđevcu i na festivalu „Čarobna frula“ u Zagrebu gdje su sa pjesmom Stonoga osvojili Nagradu za najbolju pjesmu-priču. 2006. godine sa pjesmom Grade moj osvojio je Drugu nagradu na festivalu „Mali Brodfest“, a u lipnju 2007. sa festivala „Mali Kninfest“ i pjesmom Vukovaru, ja te volim donio je Posebnu nagradu žirija za izuzetno zapažen glazbeno scenski nastup. Zbor je s ponosom nastupao i na vukovarskom „Bonofestu“, na festivalu „Zeko i potočić“ 2008. godine sa pjesmom Ko ko da osvojili su Nagradu za najraskokodakaniju pjesmu, 2009. godine sa pjesmom Smijmo se Nagradu za najnasmijaniju pjesmu, a na festivalu djeteta Dubrovačko-neretvanske županije Gardelin u Veloj Luci 2008. godine sa pjesmom More osvojili su Drugo mjesto stručnog osjenjivačkog suda. 2008. godinu završili su izuzetno zapaženim nastupom na božićnom koncertu Sarajevu (BiH). Nastupom na Vedrofonu u Belišću 2015. godine osvojili su Nagradu za najmaštovitije koreografije. Iz novijeg vremena najdraža im je Prva nagrada stručnog žirija sa Linofesta u Sarajevu 2019. godine koju su osvojili sa pjesmom Šime Jovanovca Hercegovka od Širokog Brijega i Posebna nagradu stručnog žirija – zlatna ribica sa festivala Mali Split 2020. za pjesmu Ljetna ljubav.

Diskografija

Od 2012. godine snimaju spotove za najznačajniju Top-listu dječjih pjesama u RH na Dječjoj TV na kojoj je nekoliko pjesama ovog zbora proglašeno Najhitovima, a pjesma KO KO DA (autor Šima Jovanovac) 2014. godine proglašena je Najnajhitom i do sada je na internetskom servisu YouTube preslušana više od 570 000 puta.

Izuzetno su ponosni što su snimili staru vukovarsku pjesmu Voljeni Vukovar u novom tamburaškom aranžmanu i na istu pjesmu snimili spot o svom Vukovaru danas. Spot možete pogledati na https://www.youtube.com/watch?v=9Fimmt1b5Ko

2003. godine uz pokroviteljstvo poglavarstva Grada Vukovara izdan je CD dječjeg zbora „Vukovarski golubići“ pod naslovom SREĆA NA DAR GRADU VUKOVARU, a koji je i prvi takav uradak u gradu Vukovaru nakon povratka poslije rata. Na tom nosaču zvuka nalaze se uglavnom autorske pjesme pisane isključivo za ovaj zbor.

2006. godine izdan je i drugi CD naziva 5 SRETNIH GODINA na kojem se nalazi novih 15 pjesama za djecu. Uz ostale na ovom nosaču zvuka svoje mjesto našle su pjesme poznatih glazbenika poput Branimira Jovanovca, Siniše Leopolda, repera Generala Wooa, a većinu ostalih pjesama potpisuje autorica teksta Jasna Babić, te autorica glazbe i obrada, voditeljica ovog dječjeg zbora Dubravka Lemac.

2013. godine izdan je treći samostalni CD naziva OSMIJEH PRIJATELJA koji je 2014. godine nominiran za diskografsku nagradu PORIN u kategoriji Najbolji album za djecu. Na ovom nosaču mjesto je našlo petnaest, uglavnom nagrađenih, pjesama sa različitih dječjih glazbenih festivala, a jednu pjesmu djeci su napisali i pjevaju njihovi roditelji.

2015. godine izdan je božićni CD naziva BOŽIĆ JE, PJEVAJTE koji je dočekan sa velikim zadovoljstvom kako među članovima zbora i njihovim roditeljima, tako i među brojnom publikom koju dječji zbor „Vukovarski golubići“ ima u gradu Vukovaru (u vrtićima i školama), diljem Republike Hrvatske i slobodno se može reći, diljem svijeta. U dva mjeseca koliko je prošlo od promocije albuma, podijeljeno je gotovo 500 primjeraka, a neki primjerci ovog CD-a došli su do Francuske, Italije, Austije, Srbije, Kanade, pa čak i do dalekog Hong Konga. Na ovom nosaču zvuka su uz neke tradicijske hrvatske božićne pjesme i brojne autorske pjesme.

2018. godine izdan je nosač zvuka naziva VUKOVAR U SRCU MOM koji je nastao povodom 15 godina postojanja i djelovanja Dječjeg zbora „Vukovarski golubići“ i na kojem su se našle sve naše pjesme posvećene voljenom Vukovaru, kao poklon gradu za našu obljetnicu. Ovaj nosač zvuka 2019. godine nominiran je za diskografsku nagradu PORIN u kategoriji Najbolji album za djecu.

Uz ostalo, vrijedno jest istaknuti da ovaj dječji zbor trenutno na repertoaru broji više od stotinu autorskih pjesama primjerenih uzrastu djece. Tako se na popisu nalaze pjesme o Gradu Vukovaru, pjesme sv. Nikoli, božićne pjesme, nešto ostalih crkvenih pjesama, te više od pedeset pjesama različitog sadržaja za djecu. Uz autorske pjesme pisane prvenstveno za ovaj zbor, Vukovarski golubići pjevaju i druge pjesme primjerene dječjem uzrastu.

Vukovarski golubići surađuju sa svim vrtićima i osnovnim školama, župama i brojnim udrugama u Vukovaru, a često im se javljaju voditelji dječjih zborova diljem Republike Hrvatske iz škola, vrtića, crkvenih zborova za upitom za pojedine pjesme.

Vrijednost rada ovog zbora prepoznalo je i Gradsko Vijeće Grada Vukovara, te je u svibnju 2005. godine „Vukovarskim golubićima“ dodijelilo PLAKETU GRADA VUKOVARA. Uspješan rad ovog zbora prije svega je potpomognut i prihvaćen od strane roditelja, koji imaju obvezu dovoditi djecu na probe, a svi nastupi u javnosti pozitivno su ocjenjeni od strane kulturnih institucija grada Vukovara, te nekih poznatih i cijenjenih kulturnih djelatnika RH, a i izvan granica Lijepe naše.

Svakom djetetu koje se želi uključiti u rad našeg zbora pristupa se s ljubaznošću i nastoji se izgraditi otvoreni, poticajni i prijateljski odnos. Rad sa djecom je profesionalan, ali kroz zabavu kako bi dijete izgradilo samopouzdanje i samopoštovanje, te razvilo spoznaju o svojim sposobnostima i mogućnostima, što je važno za njihov budući život. Djeca se osjećaju slobodno i kroz rad pomiču svoje granice kreativnosti i postižu izvrsne rezultate što ih čini ponosnima.

Među svim dosadašnjim članovima zbora 50-tak je mladih ljudi koji su završili osnovnu glazbenu školu, a nekolicina od njih su danas studenti na muzičkim akademijama u Osijeku, Zagrebu, Puli…

Najstariji članovi Vukovarskih golubića danas su odrasli ljudi i roditelji, a mnogi od njih s radošću dovode svoju djecu u zbor. Njihova djeca s još većim veseljem sudjeluju u radu zbora.

Tijekom lockdowna nismo bili u mogućnosti održavati redovne probe, ali smo se redovno družili i pjevali putem Zoom-a. U tom razdoblju trebala je bio i Dana grada Vukovara, pa smo snimili spot (svatko u svome domu) za pjesmu Cvjetna livada (#ostanitedoma).

„Golubić“ se postaje kada dijete i roditelji izraze želju sa uključivanjem u rad zbora. U našem zboru nema audicije. Svatko može naučiti pjevati, naravno, uz redovan rad, dobru volju i želju. Nema niti drugih uvjeta i podjela (uzrast, nacionalnost..) Sva djeca su dobrodošla i svakome se veselimo.

U pripremi je obilježavanje 20 godina rada zbora kada će Vukovarski golubići promovirati pjesmaricu sa svim svojim pjesmama u sjećanje na sve te lijepe godine, uspjehe, nagrade i uspomene.

Fotografije sa nastupa i svih drugih aktivnosti mogu se vidjeti na našoj Facebook stranici https://www.facebook.com/Dje%C4%8Dji-zbor-Vukovarski-golubi%C4%87i-1728076004091936 kao i na web stranici http://vukovarski-golubici.hr

Spotovi i snimke nastupa mogu se pogledati na kanalu Vukovarskih golubića na internetskom servisu YouTube.

U Vukovaru, 30. ožujka 2021.