Vukovarski golubići

Dječji zbor “Vukovarski golubići” počeo je sa radom u listopadu 2001. godine u sastavu tadašnjeg KUD-a “Dunav”, Vukovar, a sa željom da se prije svega nastavi tradicija zbornog pjevanja u gradu Vukovaru. Cilj je, između ostalog, bio pokretanje društvenih aktivnosti u gradu nakon povratka i organizacija rada sa djecom povratnicima u cilju kulturnog odgoja djece Vukovara. Od listopda 2011. godine Dječji zbor “Vukovarski golubići” djeluje samostalno.

Zbor okuplja djecu uzrasta od četiri (4) do dvanaest (12) godina. Do sada je u članstvo zbora bilo uključeno nešto više od tri stotine djece, a danas zbor broji pedesetak članova s područja Vukovara i okolice, a i iz Osijeka.

Probe

Probe se održavaju dva puta tjedno. Voditelj zbora je Dubravka Lemac, magistar glazbene pedagogije (MA u Zagrebu), stalno zaposlena na radnom mjestu učitelja glazbene kulture u osnovnoj školi Mitnica u Vukovaru.

Nastupi

Tijekom trinest godina, koliko zbor postoji i radi, ostvareno je gotovo tri stotine nastupa. Ovaj zbor, za koji možemo reći da su ponos Grada Vukovara, nastupa na gotovo svim važnijim proslavama u Gradu; na svečanostima proslave Dana grada, na gradskim proslavama blagdana sv. Nikole, tijekom Adventskih svečanosti, na brojnim božićnim proslavama itd.

Zbor, također, ostvaruje nastupe za različite udruge i poduzeća; “Hrvatska žena”, “Vukovarske majke”, Udruga udovica domovinskog rata, Udruga roditelja poginulih branitelja grada Vukovara, Udruga Nijemaca i Austrijanaca, Udruga mentalno oboljelih, osiguravajuća kuća “Grave”, hotel “Lav”, FINA, Europski dom u Vukovaru, Gradski muzej u Vukovaru i drugi, a u nekoliko navrata sudjelovali su i na proslavama različitih prigoda Vukovarko-srijemske županije.

Često ovaj dječji zbor uveličava različita događanja u vukovarskoj bolnici; kongres bolnica Hrvatske, stručni skup pedijatara Hrvatske, stručni simpozij “Ratna bolnica u Vukovaru”, otvorenja obnovljenih odjela u bolnici i slično, a vrlo rado se odazivaju pozivima za sudjelovanje na humanitarnim koncertima posebno onima za pomoć djeci i na različitim svečanostima za djecu poput izbora najklinceze županije, uručivanja donacija školama ili prigodnim darivanjima djece.

Dječji pjevački zbor “Vukovarski golubići” redovito sudjeluje na dječjim glazbenim festivalima u Republici Hrvatskoj i izvan RH. Tako je npr. u svibnju 2004. i 2005. godine sudjelovao na festivalu “Mali Brodfest”, a u srpnju 2004. godine na festivalu “Mali Split” gdje je svojom izvedbom pjesme “Za bake i djedove” osvojio Nagradu skladatelja, a 2010. također na festivalu Mali Split sa pjesmom “Pošalji SMS osvojili su zlatnu ribicu za sudjelovanje i Posebnu nagradu žirija i publike – zlatni privjesak (ribica) sa biserom.

“Radoznalom pjesmom” koja govori o prijateljstvu 2011. dvije članice zbora osvojile su Prvu nagradu stručnog žirija na međunarodnom festivalu “Linofest” u Sarajevu. “Pjesma za tatu” 2013. godine osvojila je Treću nagradu stručnog žirija na međunarodnom festivalu “Linofest” u Sarajevu. 2006. godine na dječjem glazbenom festivalu “Kukuriček” u Đurđevcu i na festivalu “Čarobna frula” u Zagrebu gdje su sa pjesmom “Stonoga” osvojili Nagradu za najbolju pjesmu-priču. 2006. godine sa pjesmom Grade moj osvojio je Drugu nagradu na festivalu “Mali Brodfest”, a u lipnju 2007. sa festivala “Mali Kninfest” i pjesmom “Vukovaru, ja te volim” donio je Posebnu nagradu žirija za izuzetno zapažen glazbeno scenski nastup.

Zbor je s ponosom nastupao i na vukovarskom “Bonofestu”, na festivalu “Zeko i potočić” 2008. godine sa pjesmom “Ko ko da” osvojili su Nagradu za najraskokodakaniju pjesmu, 2009. godine sa pjesmom “Smijmo se” Nagradu za najnasmijaniju pjesmu, a na festivalu djeteta Dubrovačko-neretvanske županije Gardelin u Veloj Luci 2008. godine sa pjesmom More osvojili su Drugo mjesto stručnog osjenjivačkog suda. 2008. godinu završili su izuzetno zapaženim nastupom na božićnom koncertu Sarajevu (BiH).

Posebno treba istaknuti sudjelovanje zbora na najznačajnijem Hrvatskom dječjem glazbenom festivalu koji se svake godine u mjesecu studenom održava u KD Vatroslav Lisinski u Zagrebu, jer nastup zbora na ovom festivalu podrazumjeva izbor nove autorske pjesme na natječaju od strane stručnog prosudbenog povjerenstva kojeg imenuje Hrvatsko Društvo Skladatelja, kao krovna i najznačajnija glazbena institucija u Republici Hrvatskoj. Nastup “Vukovarskih golubića” uvijek bude posebno radosno istaknut i primljen. Zbor je, također sudjelovao je i na dječjem festivalu u Pečuhu (Mađarska), a održao je u hrvatskoj zajednici u Grazu (Austrija) humanitarni koncert za Osnovnu školu “Josip Matoš” koju pohađaju djeca s posebnim potrebama u Vukovaru.

Zbor nastupa i u televizijskim koncertima, a stalan je sudionik božićnog koncerta “Tiha noć u Vukovaru” Hrvatske radio televizije. 2011.g. s ponosom su predstavili svoj grad na svečanom koncertu za Dan domoviskog ponosa u KD V. Lisinski i godinu završili sudjelovanjem na koncertu “Božić u Ciboni” u Zagrebu.

2013.g. s velikim zadovoljstvom u društvu velikih estradnih imena Vukovarski golubići sudjelovali su u progamu Nove TV pod nazivom NOVA ZVIJEZDA EUROPE upriličenom za ulazak Hrvatske u EU. Od 2012.g. snimaju se spotovi za najznačajniju Top-listu dječjih pjesama u RH na Dječjoj TV na kojoj su već dvije pjesme ovog zbora proglašene Najhitovima.

Izuzetno su ponosni što su snimili staru vukovarsku pjesmu “Voljeni Vukovar” u novom tamburaškom aranžmanu i na istu pjesmu snimili spot o svom Vukovaru danas.

Diskografija

2003. godine uz pokroviteljstvo poglavarstva Grada Vukovara izdan je CD dječjeg zbora “Vukovarski golubići” pod naslovom SREĆA NA DAR GRADU VUKOVARU, a koji je i prvi takav uradak u gradu Vukovaru nakon povratka poslije rata. Na tom nosaču zvuka nalaze se uglavnom autorske pjesme pisane isključivo za ovaj zbor.

Krajem 2006. godine izdan je i drugi CD naziva 5 SRETNIH GODINA na kojem se nalazi novih 15 pjesama za djecu. Uz ostale na ovom nosaču zvuka svoje mjesto našle su pjesme poznatih glazbenika poput Branimira Jovanovca, Siniše Leopolda, repera Generala Wooa, a većinu ostalih pjesama potpisuje autorica teksta Jasna Babić, te autorica glazbe i obrada, voditeljica ovog dječjeg zbora Dubravka Lemac.

2013. godine izdan je treći samostalni CD naziva OSMIJEH PRIJATELJA koji je 2014. godine nominiran za diskografsku nagradu PORIN u kategoriji “Najbolji album za djecu”. Na ovom nosaču mjesto je našlo petnaest, uglavnom nagrađenih, pjesama sa različitih dječjih glazbenih festivala, a jednu pjesmu djeci su napisali i pjevaju njihovi roditelji. Pjesme ovog zbora nalaze sa na tridesetak albuma različitih dječjih festivala.

Uz ostalo, vrijedno jest istaknuti da ovaj dječji zbor trenutno na repertoaru broji više od osamdeset pjesama primjerenih uzrastu djece. Tako se na popisu nalaze pjesme o Gradu Vukovaru, pjesme sv. Nikoli, božićne pjesme, nešto ostalih crkvenih pjesama, te više od trideset pjesama različitog sadržaja za djecu.
Vrijednost rada ovog zbora prepoznalo je i Gradsko Vijeće Grada Vukovara, te je u svibnju 2005. godine “Vukovarskim golubićima” dodjelilo PLAKETU GRADA VUKOVARA.

Uspješan rad ovog zbora prije svega je potpomognut i prihvaćen od strane roditelja, koji imaju obezu dovoditi djecu na probe, a svi nastupi u javnosti pozitivno su ocjenjeni od strane kulturnih institucija grada Vukovara, te nekih poznatih i cijenjenih kulturnih djelatnika RH, a i izvan granica Lijepe naše.

U Vukovaru, 22. rujna 2014.